VÜCUT ESTETİĞİ

Karın hem erkek hem de kadınlarda yağlanmanın sıklıkla olduğu bir vücut bölgesidir. Karın bölgesinde deri gevşekliği; yaşlanma, gebelik, stres, uygunsuz diyet, hormon dengesizliği, genetik yatkınlık ve büyük oranlı kilo değişiklikleri dahil olmak üzere bir dizi nedene bağlı olabilir. Tüm bu faktörler gevşek ve sarkık karın görüntüsüne katkıda bulunur ve birçok insanda ne yazık ki hiçbir egzersiz veya diyet bu problemi gideremez. Birçok hasta karın bölgelerinin şekil ve görüntüsünden memnun değildir ve bu durumlarda karın germe mükemmel bir seçenek olabilir.

Karın germe ile orta ve alt karındaki yağ ve deri fazlalıkları alınır, karın duvarı boyunca kaslar sıkılaştırılarak ciddi şekilde daha düz, pürüzsüz karın görünümü kazandırılır.

Karın germe (abdominoplasti) ile düzeltilen bazı problemler şunlardır:
Derideki fazlalığın alınması
Kasların sıkılaştırılması
Dirençli karın yağı bölgelerinin çıkarılması
Gevşek karına şekil kazandırma
Genişlemiş beli belirginleştirme
Çıkmış karnı düzleştirme

Bazı vakalarda optimal sonuç, tam abdominal gençleştirme için karın germe ile birlikte liposakşın yapılmasıyla sağlanır.

SEÇENEKLER

Karın germe cerrahisi düşünülürken gözden geçirilecek birçok seçenek ve seçim vardır.

Standart karın germede karın deliğinin altındaki karın bölgelerinden deri ve yağ fazlalığı alınır, parsiyel (mini) abdominoplastide ise alt karın bölgesinde (karın deliğinin altı) sadece deri gerginleştirilir. Her iki prosedürde de karın kasları sıkılaştırarak karın konturlarının iyileşmesi sağlanır. Bazı hastalarda kalça bölgesine uzanan daha geniş kesiler gerekirken, orta ila aşırı deri fazlalığı olan hastalarda ise karın deliğinin operasyon sırasında kaydırılması gerekir. Konsültasyon sırasında Dr. Başaran size kişisel cerrahi ihtiyaçlarınız için farklı kesi tipleri, teknikleri ile ilgili bilgi verecek ve spesifik estetik isteklerinize göre ideal cerrahi tedavi planını bulmanıza yardımcı olacaktır.

Tam karın germe prosedüründe göbek deliği ile genital arasındaki bölgede yatay bir insizyon yapılır. Gevşemiş veya zayıflamış karın kasları tamir edilir ve bu sütür aracılığı ile dikiş atılırken, yağ, doku ve deri fazlalıkları çıkarılır.

Bazı durumlarda karın deliğini yeni ve daha çekici bir pozisyona çekmek için karın deliği yakınlarında ikinci bir kesiye ihtiyaç duyulabilir. İlk sonuçlarınız hemen görülebilir durumdadır ve sonuçlar şişkinliğin azalması ile takip eden aylarda daha da iyi hale gelir.

Parsiyel veya tam abdominoplasti ile karın kasları zayıflamış veya deri fazlalığı olan hastalarda mükemmel sonuçlar alınır ve bu sonuçlar dengeli diyet ve düzenli egzersiz ile desteklendiğinde uzun süreli olur.

Modada “kolsuz” trendin popüler olması kadın ve erkeklerin üst kol bölgelerindeki deri fazlalığı problemlerine çözüm olarak cerrahi müdahaleyi aramalarına neden olmuştur.

Egzersiz, kas tonusunu iyileştirebilir ve kuvvetlendirebilir ama esnekliğini kaybetmiş deri problemine veya üst kollarda gevşek ve sarkık görüntüye neden olan, istenmeyen yağ depolarına maalesef çözüm olamaz.
Brakiyoplasti cerrahisi ile hastadaki deri gevşekliğinin derecesine bağlı olarak deride bir germe yapılabileceği için etkili sonuçlar alınabilir. Brakiyoplasti önemli miktarda kilo vermiş hastalar arasında özellikle popülerdir çünkü kilo kaybı ile beraber bu hastalarda sıklıkla; üst kol bölgesinde büyük miktarda, sarkma gösteren deri fazlalığı olur. Bazı durumlarda deri, kilo kaybından sonra kendisini toparlayabildiği kadar toparlasa da sonuçta bir deri fazlalığı kalabilir. Üst kol bölgesindeki sarkan derinin azaltılması hastanın kendine güvenini arttırır ve daha önceden cesaret etmekte zorlandıkları giyim stillerini denemelerine olanak tanır.

SEÇENEKLER

Kol şekillendirme cerrahisi hastanın bireysel ihtiyaçlarına göre yapılabilir. Tüm hastalarda geniş deri çıkartımı gerekmez –yapılacak operasyonun tipi üst koldaki deri ve yağın miktar ve tipine bağlıdır:
Tip I –Minimal yağ depoları olan deri fazlalığı
Tip II –Deri fazlalığı ve yağ depoları
Tip III –Kolun üst üçte birlik kısmında tipik olarak yaşlanmaya bağlı deri fazlalığı
Tip IV –Kolun alt üçte birlik kısmında tipik olarak yaşlanma veya aşırı kilo vermeye bağlı deri fazlalığı

Vücut germe deri fazlalıklarını alarak alt veya üst gövdenin görünümünü iyileştirmek amacıyla dizayn edilmiş cerrahi bir prosedürdür. Farklı vücut germe tipleri mevcuttur (üst, alt, orta ve tüm) ve Dr. Başaran her bir hasta ile görüşerek hastanın kendi ihtiyacına göre en iyi vücut germe seçeneğini belirler. Vücut konturlarına doğal olarak uyum sağlayan iyi bir deri esnekliğine sahip hastalarda optimal sonuçlar ve istenmeyen yağ depolarını vücuttan uzaklaştırmak için liposakşın tek başına genellikle yeterlidir. Vücut germeler sadece yağ dokusunun uzaklaştırılması için yapılmayan kapsamlı prosedürlerdir. Cerrahi vücut germeler yağ ve dokuyu destekleyen alttaki dokunun şekil, kontur ve tonusunu iyileştirir ve prosedür sırasında kötü doku esnekliğinin neden olduğu durumları tedavi etmek için sarkan deri alınır. Sarkan deri alındıktan sonra Dr. Başaran dokuları manipüle ederek deriyi gerginleştirir, altta yatan deriye şekil verir ve daha sıkı ve formda bir görünüm kazandırmak üzere üstteki deriyi düzleştirir.

Her prosedür ilgili hastanın ihtiyaçlarına göre belirlense de vücut germede tipik olarak tek bir operasyon sırasında sarkık deri azaltılır ve gerilir. Eğer üst ve alt vücut germe kombine edilmişse, tüm vücut germe olarak adlandırılır. Geçmişte vücut germe genellikle ağır kilo kaybından sonra sarkan derisi olan hastalarda yapılırdı ama günümüzde daha sıkı, daha genç görünümlü bir vücut isteyen herkes prosedürden yarar görebilir. Vücudun şeklini, deri görünümünü ve deri tonusunu vücut germe kadar etkili şekilde düzelten başka bir vücut şekillendirme metodu yoktur.

Bazı insanlarda kalçalar doğal olarak daha az belirgindir ve bu insanlar şekil ve görüntüsünü daha iyi hale getirmek için popo büyütmeyi isteyebilir. Yaşla birlikte derimizin esnekliği azalır ve yağ ve kas dağılımı değişerek, kalçalarımızın şeklinin düz veya sarkık hale gelmesine neden olabilir. Aşırı diyet, egzersiz ve/veya kilo vermek de kalçalarımızın görüntüsünü kötüleştirebilir ve büyük miktarlarda deri fazlalığına yol açabilir.

Popo dikleştirme (gluteal augmentasyon) kalçaları büyütmek ve daha yuvarlak, daha çekici bir şekil oluşturmak için gluteal implantların veya yağ transferinin (vücudun bir bölgesinden alınan ve başka bir bölgesine taşınan yağ) kullanıldığı cerrahi bir prosedürdür.

Kötü kalça görüntüsü sıklıkla diyet veya egzersizle düzeltilemez –cerrahi çözüm estetik olarak rahatsızlık yaratan bu durumu düzeltmek için mükemmel bir seçenektir.

Popo büyütme prosedürlerinin iki seçenek vardır
Yağ Grefti ile Büyütme
Silikon İmplantlar ile Büyütme

POPO PROTEZİ İLE BÜYÜTME

Son birkaç yılda popo protezlerinde (implant) önemli iyileşmeler olmuş ve geçmişte yaşanan implantlarda yırtılma ve doğal hissettirmeyen implantlar geliştirilmiştir. Günümüzdeki en popüler popo implantları yumuşak-sert (elastomer) silikondan yapılmıştır ve kalçaların doğal dokusu ile uyumlu bir kıvamı vardır. Popo implantları tipik olarak kalça bölgesini büyütmek için kullanılır; ama bazı vakalarda kalçadaki asimetri veya kalça yapılandırma problemlerini tedavi etmek için de kullanılabilmektedir.

Birkaç farklı tarz ve boyutta popo implantı vardır, bunların boyut ve hacmi estetik zevklere uyacak şekilde değişir. Popo implantları spesifik olarak gluteus maksimus kasını büyütmek için dizayn edilmiştir, böylece arzu edilen kalça şekli elde edilir.

Popo implantı cerrahisi bir dizi yarar sağlar, bunlar:
Farklı şekil ve boyutlarda implantlar (silikon) mevcuttur
Prosedür sırasında yapılan kesiler çok belirsizdir
Kalça kasları implantı yerinde tutar, böylece sarkma düzelir
Popo implantları uzun süren sonuçlar sunar
İmplantlar doğal görüntü ve doğal hissi verir çünkü kasla örtülüdürler, böylece implant fark edilemez
İmplantın derine yerleştirilmesi ve yapısı implant yırtılma riskini önler

YAĞ GREFTİ İLE BÜYÜTME

Kalçanın yağ ile büyütülmesi için bir donör (verici) bölgeden (karın, sırt, uyluk veya kalçalar) hastanın kendi yağı liposakşın ile alınır. Yağ sonrasında saflaştırılır ve stratejik olarak popo bölgesine enjekte edilir –yağın çoğu kalçaların üst kadranına enjekte edilerek daha dik ve dolgun görüntü elde edilir.

Lipoplasti veya yağ şekillendirme olarak da bilinen liposakşın, fazla yağ depolarını yok ederek vücudun spesifik bölgelerini incelten ve tekrar şekillendiren, böylece hastanın vücut konturlarını ve oranlarını iyileştiren cerrahi prosedürdür.

Liposakşın için en uygun hasta sağlıklı ve göreceli olarak form seviyeleri yüksek olan gruptur. bu hastalarda yetersiz kilo kontrolü veya formsuzluk olmamasına rağmen aile genetiğine bağlı lokalize yağ depoları ve orantısız vücut konturları mevcuttur ve hastalar bundan şikayetçidir.

CERRAHİ SEÇENEKLER

Liposakşın vücudun çeşitli bölgelerindeki ısrarcı yağ paketlerini tedavi etmek için kullanılabilir. Bu bölgeler arasında şunlar vardır:
Karın ve bel
Uyluk, kalçalar ve basen bölgeleri
Kol, boyun ve sırt
Dizin iç kısmı
Göğüs
Yanak ve çene altı
Baldırlar ve ayak bilekleri

Liposakşın tek başına yapılabileceği gibi, yüz germe, meme küçültme veya karın germe gibi başka bir estetik cerrahi prosedürü ile birlikte de yapılabilir. Liposakşın düzenli egzersiz ve sağlıklı diyetin yerine geçmez ve obezite için bir tedavi seçeneği olarak düşünülmemelidir. Ayrıca insanların uyluk, kalça ve basen bölgelerinde ortaya çıkabilen gamzeli, çukurlu bir görünüme neden olan selülit tedavisi için de ideal değildir. Obezite için bir çözüm olmasa da önemli miktarlarda kilo kaybından sonra ortaya çıkabilen yağ ve deri sarkmaları ve katlantılarına yardımcı olabilir.

Liposakşın cerrahisi küçük, belirgin olmayan kesiler ile yapılır.

Yağ dokusu cerrahi vakum veya şırınga aracılığı ile vücuttan çekilir. Şişkinlik ve sıvı birikimi kaybolduğunda vücut konturunuzdaki iyileşme ön plana çıkar.Çoğu hastada cerrahi müdahaleden 1 ay sonra sonuçların %80’i görünür hale gelir ama nihai sonuçlar sıklıkla 4 ila 6 ay beklemek gerekir. Sağlıklı diyet ve egzersizle liposakşınla kaybedilen yağ dokusu fazlalıkları uzun süre geri gelmeyebilir. Ama operasyondan sonra fazla miktarda kilo alımı liposakşın sonuçlarını negatif etkiler.

Liposakşın derinin görüntüsünü değiştirmez, bu nedenle ideal olarak operasyon adayının deri tonusu ve esnekliği iyi olmalı, iniş ve çıkışların az olduğu dengeli bir kiloya sahip olmalıdır. Birçok hasta abdominoplasti (karın germe), uyluk germe, yüz germe, vücut germe, kol germe, kalça dikleştirme ve/veya meme küçültme gibi prosedürlere yardımcı ek tedavi olarak liposakşını tercih etmektedir.

Liposakşına iyi bir aday olabilmek için amacın mükemmellik değil iyileşme olduğu anlaşılmalıdır. Prosedür hakkında gerçekçi beklentiye sahip olmak hayal kırıklığı riskini azaltacak, alınan tatmini arttıracaktır.

Yer çekimi, genetik, deri esnekliğinin kaybolması ve kilo değişimleri yaşla birlikte uyluklarımızda olan değişikliklere katkıda bulunur. Uyluk germe formda, ince bacaklara sahip olmak için spor salonlarında sayısız saatlerini harcayan ama inatçı şekilde uyluklarda kalmaya devam eden yağlı doku ve sarkan deri için uygun bir cerrahidir. Uyluk germe, uyluklardan deri fazlalığını ve yağ depolarını uzaklaştırarak bacakların konturunu iyileştirmek ve deri germek üzere dizayn edilmiş cerrahi bir prosedürdür.

CERRAHİ SEÇENEKLER

Uyluk germede kullanılan birçok cerrahi teknik vardır, bunlar arasında; iç (medial) uyluk germe, üst uyluk germe ve spiral uyluk germe teknikleri sayılabilir.

AMELİYAT DETAYLARI

İÇ UYLUK GERME:

Uyluğun iç bölgesi hedef alınmaktadır.
Uyluğun iç bölgesinde hafif ila orta miktarda yağ ve deri fazlalıkları için uygundur
Göreceli olarak kısa kesiler yapılır (uyluk ve kasık kıvrımından kalça kıvrımına kadar).

MEDİAL UYLUK GERME:

Uylukların üst, iç bölgelerini hedef alır
Kesiler uyluğun iç tarafından başlar, arkaya ilerler ve kalça kıvrımının altında sonlanır

VERTİKAL UYLUK GERME:

Sıklıkla, obezite ameliyatından sonra uyluklarında önemli miktarlarda sarkık derisi olan hastalarda kullanılan geniş kapsamlı uyluk germedir.
Kasık kıvrımından başlayan ve dizin iç kısmına kadar uzanan dikey kesi yapılır.

SPİRAL UYLUK GERME:

Uyluğun ön, arka, iç ve dış bölgelerini şekillendirir
Kesi, kalça kıvrımının altından başlar (infra-gluteal kıvrım) ve kasık kıvrımından geçerek uyluk ile pubik bölge kavşağında biter.

POSTERİOR UYLUK GERME:

Kalça dikleştirme olarak da bilinir, posterior uyluk germe ile uylukların arka bölgesindeki sarkık, gevşek deri ve fazlalık olan yağ depoları düzeltilir.
Prosedür ile uylukların arka bölgesindeki çukurlaşmış/gamzeleşmiş görünüm de daha iyi hale gelir
Posterior uyluk germe cerrahisinin detayları oldukça değiştirebilir özelliktedir ve kesi tipleri bireyin anatomi ve cerrahi hedeflerine göre hastadan hastaya değişir.

Post-bariatrik estetik cerrahi aşırı kilo kaybından sonra hastanın vücut konturlarının düzeltilmesi için yapılan bir dizi prosedürü kapsar.

Gastrik bypass veya diğer aşırı kilo kaybettiren cerrahi tiplerinden sonra (tüp mide) hastanın vücut konturları önemli ölçüde değişebilir. Deri sarkabilir ve ince vücut yapısına uyum sağlamayabilir. Yüz kilo kaybına sarkabilir ve deride gerilim izleri olabilir. Bu problemlere yönelik çeşitli prosedürler vardır. Hastanın maksimum yararı görmesi için bazı işlemler kombine edilebilir.

Post-bariatrik estetik cerrahi başarılı kilo kaybından sonra bu estetik problemleri düzeltebilir. Hastanın, yeni yaşam tarzına uygun vücut şekli ve orantılı görünüm kazanmasına yardımcı olabilir.

Aşağıda bazı post-bariatrik prosedürler verilmektedir:
Meme Büyütme
Meme Dikleştirme
Meme Küçültme
Jinekomasti (Erkek Meme Küçültme) Cerrahisi
Abdominoplasti/Karın Germe
Vücut Germe
Liposakşın
Brakiyoplasti
Uyluk Germe
Yüz Germe

Deri vücuttaki en büyük organdır ve ısı düzenlemesi, mikroplara karşı koruma, çevreyi hissetme ve koruyucu bariyer dahil olmak üzere birçok amacı vardır. Yaralanma (travma, cerrahi veya diğer nedenler) tüm deri bir yara izi (skar) olarak iyileşir. Yara izinin görünümü belirsizden potansiyel olarak kötü görüntüye kadar değişebilir. Yara dokusunun miktarı hastanın yaşı, genetiği, deri özellikleri (pigmentasyon dahil) ve yaranın boyut, derinlik ve lokasyonuna bağlıdır. Yara izi doğal deri ile karşılaştırıldığında farklı görünür çünkü yeni yara dokusu normal deri ile karşılaştırıldığında farklı miktarlardaki kolajen ve diğer doku materyalinden oluşur. Bazı vakalarda deri travması büyük veya hatta kötü bir görüntü oluşturan hipertrofik veya keloid yara izlerine neden olur.

Bazı insanlarda yara izleri zamanla kendiliğinden azalabilir ama hiçbir zaman kendi başlarına tamamen iyileşmezler. Yara izleri neredeyse hiç fark edilmeyecek ve endişe yaratmayacak düzeyde olabileceği gibi bireyde ciddi rahatsızlık, sıkıntı kaynağı da olabilir. Plastik cerrahi alanındaki ilerlemeler sayesinde rahatsızlık veren yara izlerinin birçok tedavi yöntemi vardır. Yara izi revizyon cerrahisi yaralanma, travma veya önceki operasyonun neden olduğu deri değişikliklerini düzeltebilir, fonksiyonu geri kazandırabilir.

Yaraların boyut, derinlik ve lokasyon açısından farklı olduğu gibi bunların etraflarında oluşan yara izleri de benzer şekillerde farklıdır. Yara izleri deriden kalkık veya altta, deriden farklı renk ve yapıda olabilir veya boyut, şekil ve/veya lokasyonlarına bağlı dikkat çekici olabilirler.

Yara izi revizyonu sıklıkla lokal yapılan bir prosedürdür. Prosedür sonrası iyileşme genellikle hızlıdır ve ilk operasyon sonrası iyileşme dramatik olsa da nihai iyileşme aylar alabilir veya hatta bir yılı geçebilir.

PROSEDÜRÜN BASAMAKLARI

Yara izi revizyon prosedürleri yara izinin görünümünü belirsizleştirerek çevreleyen deri tonu ve yapısı ile doğal olarak ayırt edilemeyecek hale getirmeyi amaçlar. Genel yara izi revizyon prosedürü şu basamakları takip eder:
Topikal Tedaviler –Jel, teyp veya ekternal kompresyon yara kapanması ve iyileşmesine yardımcı olabilir ve derinin düzensiz pigmentasyon ve renk değişikliği göstermesini engelleyebilir.
Enjekte Edilebilen Tedaviler –Enjekte edilebilir ürünler sıklıkla çukurlaşmış veya konkav yara izlerini doldurmak için kullanılır, sonuçlar üç aydan birkaç yıla kadar dayanabilir. Enjekte edilen tedaviler yararlı sonuçları korumak için periyodik olarak tekrarlanmalıdır.
Yüzey Tedavileri –Bu yaklaşım en sık yüzey düzensizliklerini yumuşatmak ve düzensiz pigmentasyonu azaltmak için kullanılır. Dermabrazyon, lazer/ışık terapisi, kimyasal soyulmalar ve deri beyazlatma ajanları gibi tedaviler derinin en üst tabakalarını uzaklaştırma veya deri dokusunun durumunu iyileştirmek için kullanılır.
Cerrahi: Özellikle derin yara izlerinde yüzeysel veya enjekte edilebilir tedaviler optimal sonuçlar için yeterli olmayabilir. Bu yara izlerinde Dr. Başaran yara izi revizyon tedavi planına cerrahi eksizyon teknikleri, doku genişletme prosedürleri ve/veya deri greftleme tekniklerini dahil etmeye karar verebilir. Bu cerrahi teknikler kendi başlarına veya daha az invazif yara izi revizyon yöntemleri ile birlikte kullanılabilir.

PROF. DR. KARACA BAŞARAN © 2018